Arvostelu: Nikon d5300

lauantai 15. heinäkuuta 2017
Jes. jes. Jes! Uusi kamera! Odotin tätä juhannuksen yli "kesä-aleihin", ja toivoin, että saisin sen halvemmalla. Tarjouksia ei kuitenkaan kuulunut, joten ostin sen normaalihintaan jo kolme päivää juhnnuksen jälkeen.

Ostin uuden kameran, koska en halunnut hankkia seuraavaksi Sonyn kameraa. (jota olin siis käyttänyt ennen uuden ostoa) Olisi ollut rahan haaskausta ostaa sen kanssa yhteensopivia objektiiveja, jos ne eivät seuraavaan kameraan kuitenkaan sopisi. Muutenkin kyseisen A300:n perusominaisuudet alkoivat tuntumaan riittämättömiltä.

nikon 5300d 3
nikon 5300d 5
Tutkin ja vertailin kameroissa monia asioita. Halusin, että hinta pysyisi siinä vähintäänkin 800 euron alapuolella, paino ei nousisi korkeuksiin, kamera olisi canonin tai nikonin, siinä olisi wifi-yhteys ja ISO-arvoa saisi nostettua mahdollisimman korkealle pienellä kohinalla. Karsinnan jälkeen jäljellä oli kaksi kameraa, joista toinen oli Nikon D5300 ja toinen canon 760D. Niissä ominaisuudet olivat hyvinkin samanlaiset. Nikonin versiossa oli hieman isompi LCD-näyttö, enemmän tarkennuspisteitä, 100 grammaa vähemmän painoa ja se oli halvempi. (tosin 760D tuli alennukseen juhannuksen jälkeen, mutta olin jo tehnyt päätäksen) EOS 760D:ssä taas oli 10 ristikkäistyyppistä tarkennuspistettä enemmän ja ylhäällä oleva toinen LCD-näyttö, jota en huomannut ollenkaan. Päädyin nikonin D5300:n. Voisi kuitenkin olla, että jos teksin päätöksen uudestaan, valitsisin EOS 760D:n, ylhäällä olevan LCD-näytön ja alemman hinnan takia.

5300D on osoittautunut minulle todella hyväksi kameraksi, ja ominaisuuksiltaan paremmaksi kuin edellinen kamerani. Perusjutuistakin olen päässyt helposit jyvälle lähinnä lukemalla käyttöohjeen läpi ja tutkimalla kameraa, vaikka Nikonin kameran saatetaankin pitää monimutkaisina.
Ylipäätään se on paljon monipuolisempi kuin A300. Siinä on monia kymmeniä erilaisia kuvaustiloja, joilla pystyy leikittelemään ja asetuksia voi muuttaa helposti.

nikon 5300d 2nikon 5300d 4
Kooltaan 5300d on pienempi ja huomattavasti kevyempi kuin Sony A300. Se ei ehkä istu käteen yhtä hyvin kuin edellinen kamerani, mutta sitä on paljon miellyttävämpää kantaa mukana ja sillä on helpompi ottaa kuvia ilman, että käsi väsyisi.
       Kameran LCD-näyttö on aivan ihanan iso ja kirkas! Siitä näkee hyvin kuvat ja kaikkia pieniä yksityiskohtia. En kuitenkaan ymmärrä miksi kuvan ottamisessa menee niin kauan silloin, kun kuvattava näkyy näytöllä.

Kuvanlaatu on yksi merkittävä muutos d5300:n ja 760d:n välillä. Vaikka pikseleillä ei voi määritellä hyvää kuvien laatua, niin on pakko sanoa, että 24.2 megapikselin kenno on lukususta verrattuna 10.2 megapikselin kennoon. Laatu tuntuu olevan kaksi kertaa parempi ja tarkempi. D5300 sietää myös paaaljon paremmin korkeita ISO-arvoja. Luvut voi nostaa vaikka tuhanteen, eikä rakeita näy juuri missään.

Lisäksi D5300:ssa on 39 tarkennuspistettä, ja monia tarkennustiloja, joita A300 ei ollut. Siinä on myös wifi, jonka avulla kuvia pystyy siirtämään puhelimeen ilman johto-tietokone-johto värkkäystä. Ihana lisä, jonka avulla tän blogin instagram (@iidas.photography) tulee aktivoitumaan. Myös gps:n ja mikrofonin käyttö videoissa on mahdollista, mutten usko, että ne tulevat kovin kovalle käytölle.

nikon 5300d
nikon 5300d 7

PLUSSAT JA MIINUKSET KOOTUSTI

+kevyt ja pieni
+iso, kääntyvä näyttö
+wifi ja gps
+kuvissa on hyvä laatu
+39 tarkennuspistettä
+videomahdollisuus
+sarjakuvaus 5/s
+helppokäyttöinen opettelun jälkeen

-ei toista LCD näyttöä
-vähän ristikkäistyyppisiä tarkennuspisteitä
-Esimerkiksi kontrastiin ja värien kylläisyyteen ei pysty tietääkseni vaikuttamaan
(EDIT muutama, vähän myöhemmin huomattua kohtaa lisää.)
-kameran rungossa ei ole tarkennusmoottoria eikä kuvanvakainta

nikon 5300d 6
nikon 5300d 8

Mitä piditte tämmöisestä postauksesta?

16 kommenttia:

 1. Tosi kiva postaus! Mä ostin saman kameran keväällä ja olen kyllä tykännyt tosi paljon. Mulla mietinnässä oli tuo D5300 ja Canonin 750D, mutta tuohon päädyin. En kyllä kadu päätöstäni yhtään.
  Saanhan muistuttaa, että pikselit eivät vaikuta laatuun vaan siihen kuinka suureksi kuvan voi tulostaa niin, että sen laatu säilyy. :)

  vinuski.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Hehe, sullakin samat kamerat vaihtoehtoina. Ja mukavaa, että sääkin oot tykännyt.

   Ja joo tottakai saa muistuttaa. Tuon kyllä tiesin, mutten nähnyt sitä olellisena. (vaikka sitä toisaalta on) Jätin sen siksi mainitsematta.

   Poista
  2. Joo tosin mulla siihen vaikutti myös se, että sain mukana vähän paremman objektiivn (18-105mm) :D

   Joo ei se ehkä niin mainitsemisen arvoinen seikka ollutkaan. :D

   Poista
  3. Jep. Onhan se pidemmän polttovälin objektiivi omalla tavallansa parempi.

   Olisin minäkin saanut sen objektiivin, mutten halunnut maksaa sitä 100 euroa enempää..

   Poista
 2. Wow! Itsekin olen miettinyt ostavani uuden kameran missä olisi toi kääntyvä näyttö (käytännössä tarvetta ei ole koska mulla on jo hyvä järkkäri mutta silti)

  Kivat kuvat ja kivasti arvosteltu! ♥

  http://jasukuvaa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo onhan tuo kääntyvä näyttö kiva, se kun helpottaa kuvien ottamista vähän erikoisemmista kuvakulmistakin. Mutta ilmankin pärjää varmasti ihan hyvin.

   Ja kiitoos!!

   Poista
 3. Mulla on tuo canonin 760D ollut käytössä nyt melkein kaksi vuotta! :D oon ollut siihen kyllä tosi tyytyväinen. Päädyin siihen nimenomaan siksi, kun siinä oli se LCD-näyttö myös kameran päällä sekä takarulla! Sitä ilman en osaisi elää :D Sen kanssa asetusten säätäminen on nopeaa ja vaivatonta. Pelkät nappulat hidastaa ainakin mulla säätöä huomattavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että sullakin on hyvä kamera ja oot siihen tyytyväinen. Tuo ylhäällä olevan LCD-näytön puuttuminen hidastaa säätöjä, muttei kuitenkaan paljoa. Pärjään ilmankin, kun en ole sen kanssa vielä elänyt.

   Päätös olisin varmaankin ollut paaaljon vaikeampi, jos olisin huomannut näytön ennen ostoa. Mutta onneksi en.

   Poista
 4. Olipas mukavan kattava postaus, tästä sai paljon irti! Ja kuulostaa kyllä yllättävänkin hyvältä toi kamera munkin korvaan, vaikka luulin olevani vannoutunut Olympuksen minijärkkärien rakastaja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei mahtavaa, että se on niinkin onnistunut!

   Ja onhan nuo olympuksen minijärkkärit superkäteviä, kun ne on niin pieniä ja helposti mukana kulkevia. Toisaalta kameran käyttötarkoituskin vaikuttaa siihen mikä on hyvä just itelle :)

   Poista
 5. Tosi hyvä esittely! Kuulostaa hyvältä kameralta :)

  http://mahdollisestiehka.blogspot.com

  VastaaPoista
 6. Onpas kivan oloinen uusi kamera! Itselläkin olisi kyllä kameran hankinta edessä ennen pitkää, tosi hyödyllinen postaus siis :)

  https://fiiaelina.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi,tosi kiva, että tästä postauksesta oli sulle hyötyä! Toivoin, että tästä olisi jollekkin apua, kun en itse kovin montaa arvostelua ei niin ammatillisesta -näkökulmasta katsottuna löytänyt.

   Poista
 7. Hei kuulostaapa hyvältä kameralta! Mä omistan ite vaan tollasen pienen pokkarin, joka on tosi näppärä reissatessa mutta eihän siitä ja järkkäristä voi puhua edes samana päivänä. Nyt työn kautta oon saanut haltuuni ensimmäistä kertaa järjestelmäkameran, Nikon D700, ja on innostunut kuvaamisesta ihan eri tavalla. Sydäntä särkee nyt jo ajatus, että mun pitää tosta kamerasta parin kuukauden päästä luopua työsopimuksen loppuessa. Luulen, etten pärjää enää ilman järkkäriä, kun oon vihdoin päässyt siihen maailmaan käsiksi. Uuden kameran osto siis edessä ja tää sun esittelemä vaikuttaa näin äkkiseltään aika varteenotettavalta vaihtoehdolta. :) Nyt kun oon Nikonilla opetellut kuvaamaan, niin ei Canon enää niin paljon houkuta. Saa nähdä mihin päädyn! Joka tapauksessa hyvä esittely tästä kamerasta :)

  https://laura-linnea.blogspot.se/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ensinnäkin pitkästä kommentistasi!

   Onhan se pokkari kätevä matkassa, mutta siti ihan eri juttu kuin järkkäri. Mukava, että säkin oot päässy järkkäreiden maailmaan (ja sen myötä innostunut kuvaamisesta vielä lisää!) töiden kautta, mutta harmi että sun pitää siitä kamerasta luopua.

   Hyvä, että tästä oli (jollain tavalla?) apua. Tsemppiä kameravalintaan:))

   Poista