3 viimehetken diy joululahjaa

tiistai 19. joulukuuta 2017
Oon tehnyt tätä postausta ikuisuuden, ja nyt se on valmis. Mä oon tehny jo useamman vuoden sukulaisille ja kavereille joululahjat itse, ja nyt mä jaan osan niistä tänne. Lisäksi nää on ihan kunnolla viime-, viimehetken ideat, koska jouluaattoon on enää kaksi yötä :)

Kynttilä (alkuperäinen ohje täältä)

diy kynttilä
tarvitset:
-astian (esim. Pringlespurkki)
-vanhan kattilan
-steariinia
-sydänlankaa
-jotain keppejä (pumpulipukkoja, grillitikkuja..)

diy kynttilä2
1. Lyhennä astiaa (esim. pringlespurkkia) halutessasi. Mä puolitin sen keskeltä, joten kynttilöistä tuli juuri sopivan korkuisia. Pringlespurkin molempia puolia voi käyttää varsinkin, jos pohjattoman puolen pohjana käyttää korkkia, niin että välissä on foliota. Minä tein näin, ja varmistin ettei steariini sula muoviseen korkkiin kiinni.

diy kynttilä3
2. Leikkaa sydänlangasta vähän pidempi pätkä kuin käyttämäsi astia on. Sydänlanka solmitaan astian päällä olevan tikun keskelle. Sydänlangan pitäisi osua astian pohjaan, kun se roikkuu tikussa, mutta tarkemman pituuden voi mitata seuraavassa vaiheessa.

diy kynttilä4
3. Sulata vähän steariinia kattilassa miedolla (3-5) lämmöllä. (steariinin sulatuksessa kannattaa huomioida mahdollinen käry, sillä se voi haista pahalle. Käyttämäni muistotilaisuudesta saadut kynttilät eivät tuoksuneet kovin hyvälle.. Lisäksi steariini ei tietääkseni ole terveellistäkään) Kastele sydänlanka sulassa massassa ja anna jäähtyä. Leikkaa nyt sydänlanka oikean mittaiseksi.

diy kynttilä5
4. Sulata lisää steariinia. Määrää yhtä kynttilää varten on vaikea arvioida, mutta se selviää kokeilemalla. Astian päällä olevan tikun ja tikussa olevan sydänlangan pitää olla keskellä, kun steariini kaadetaan astiaan. Niiden paikkaa voi muuttaa hieman vielä steariinin kaatamisen jälkeenkin, koska se ei jähmety heti. Sydänlanka jää siis vinoon, jos se on ollut vinossa steariinin ollessa sulaa. Yhdessä tekemissäni kynttilöissä sydänlanka on ihan väärässä paikassa, mutta onneksi se ei ole vakavaa ja voi olla siinä.

5. Anna kynttilän jähmettyä yön yli tai ainakin useamman tunnin viileässä ilmassa, niin että steariini ei ole enää sulaa.

diy kynttilä6
6. Revi tai poista astia. Skippaa tämä vaihe, jos haluat jättää kynttilä purkkiin.

diy kynttilä7
7.Leikaa sydänlanka sopivan mittaiseksi.

diy kynttilä9
diy kynttilä10

kaulahuivi käsivarsineuloen

Tämä kaulahuivi on todella nopea ja helppo tehdä. Mulla kesti yhteensä tunti neuloa, päätellä ja tehdä kaikki muu tarvittava kaulahuiviin. Tosin oon tehnyt näitä ennenkin, joten itse neulomisessa ei ollut mitään uutta. Opettelin tekemään kaulahuvin ja käsivarsineulomaan alla olevalta videolta, joten alkuperäinen ohje on sieltä. En siis neuvo tässä kuinka neuloa kaulahuivi, mutta listasin muutaman jutun, jotka olen oppinut kantapään kautta ja jotka kannattaa huomioida.

käsivarsineulonta1
Tarvitset:
-200-300g paksua villalankaa (Tällä kertaa käytin novitan deko -lankaa, mutta aikaisempina vuosina olen tehnyt kaulahuvin myös vähän ohuemmasta langasta, jolloin se oli kolmin- tai nelinkerroin.)

1. Pura lankakerä useaan eri kasaan, (jotta seuraavassa vaiheessa lankaan ei tulisi solmuja niin helposti)  mutta älä leikkaa lankaa. Yhdistä sen päät ja tee lankakerä uudelleen kaksinkertaisella langalla.
2. Neulo kaulahuivi käsivarsineuloen alla olevan videon mukaan.

-Silmukoiden luonnissa kannattaa huomioida se, ettei neulo sitä metrin mittaista pätkää. Tai pikemminkin ettei neulo sitä silmukoiden luonnin jälkeen. Siinä on siis kaksi langanpätkää, joista sitä kerästä tulevaa pitää luonnollisestikin neuloa. Mä oon alkanut neulomaan sitä väärää lankaa monen monta kertaa, ja kuinka ärsyttävää se onkaan.
-Älä neulo liian tiukkoja silmukoita. Kiristävät langat eivät tunnu kovin mukavilta ranteissa.
käsivarsineulonta2

Karkkipurkki

karkkipurkki1
Tarvitset:
-lasipurkin
-herkkuja, tai jotain vastaavaa purkin sisälle
-maalia
-koristeluvälineitä, kuten lahjanarua tai erilaisia nauhoja, tarroja ja nappeja.

karkkipurkki2
1. Maalaa korkki haluamallasia värillä.

karkkipurkki3
karkkipurkki4
2. Koristele purkki. Tein ensimmäisen purkin leikkaamalla punaista nauhaa ja limaamalla sen purkkiin. Tein rusetin juutinnarusta ja liimasin sen punaiseen nauhaan. Toisessa purkissa oli jo valmiiksi kultainen korkki, joten tein siihen rusetin valko-kultaisesta nauhasta. Kolmannen purkin rusetti oli harmaata lahjanarua. Rusettilinjalla mentiin siis tänä vuonna. Pinterestistä ja googlesta löytyy varmasti hiennommin koristeltuja rasioita, joten ne voi olla hyvä tsekata.

karkkipurkki7
karkkipurkki5 karkkipurkki6
karkkipurkki8
3. Täytä purkit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti